Salve

År 1997 hette SVT:s sommarlovsprogram Salve. Produktionen var ett samarbete mellan Sveriges Television och Kalmar läns museum för att uppmärksamma 600-årsjubileet av Kalmarunionen.

Handling

Historien, som utspelar sig nedanför Kalmar slott på slutet av 1300-talet, kretsar kring tonårspojken Nils. Han åker av misstag (ett fel på hans mobiltelefon) tillbaka till medeltiden på sin moped. I Kalmar träffar han medeltidsflickan Katarina, som arbetar i badstugan hos den kloka gumman Rodwy. Katarina är riddare i hemlighet – hon utger sig för att vara sin döde bror som var riddare på riktigt. Ingen vet att Katarinas bror är död och ingen känner till hennes hemlighet. Om hon skulle avslöjas skulle hon säkerligen hamna i fängelse, eller något ännu värre. På slottet sitter en uttråkad Erik av Pommern, som istället för att lära sig finskrivning och annat hellre vill vara en vanlig människa, varför han brukar smyga ut på stan förklädd till bonde för att leta efter vackra möer att uppvakta. Både Nils och Katarina är i 15-årsåldern och får uppleva många spännande äventyr tillsammans.

Några frågor som hela tiden hänger i luften är: ska Nils ta sig tillbaka till 1900-talet? Ska Katarina kunna fortsätta vara riddare? Ska Erik finna sina drömmars vackra mö?

Utöver handlingen, som sändes i 45 delar, förekom det även tävlingar, med final på fredagarna, där det vinnande laget i hindertävlingen (som avgjordes på torsdagar med fyra lag) dubbades till riddare av drottning Margareta. Programmet hade även en sommarkalender. Några serier som visades var Barney Björn, Bailey Kippers videodagbok, Resa i det okända och Robinson.

Medverkande I rollerna
Henrik Ståhl Nils Svensson
Anna Rydgren Katarina Örnfot
Niclas Fransson Rodwy, Riddar Rosenstråhle, Sven Sture
Albin Flinkas Holmberg Erik av Pommern
Ebbe Westergren Härolden

Källor: Svensk mediedatabas, SVT Öppet arkiv, Wikipedia.

Visste du att ...

Kulisserna som byggdes inför inspelningarna återanvändes under flera år till medeltidsbyn Salvestaden?

Se även

Läs mer om andra sommarlovsprogram, till exempel Alarm som sändes säsongen efter Salve.