Vintergatan 5a

2000 sändes Vintergatan 5a som handlade om Mira, Glen, Henrik och Peo som hade strålats upp i rymden på ett hemligt uppdrag. På deras rymdskepp fick de utföra farliga uppdrag som tittarna kunde vara med att lösa.

Varje dag fick tittare ringa in och lösa problemen åt besättningen på rymdskeppet. Det kunde till exempel röra sig om hur man skulle gå till väga för att bota en förkylning. Man kunde också ringa in för att spela ett spel. De tittade även på filmer och serier varje dag, bland andra De vilda djurens flykt, Sommarhajk och Vi fem.

Handling

Mira är en tjej som tvingas att åka till Älguddens sommarkollo. I taxin på vägen till kollot möter hon Glen och Henrik, två jämnåriga killar som går på hennes skola, samt taxichauffören Peo. På väg till lägret går bilens motorn sönder och de tvingas stanna på en skogsväg medan Peo förgäves försöker laga motorn. Plötsligt ser de ett ljussken från skogen.

De strålas ombord på ett rymdskepp. På rymdskeppet möter de en figur vid namn Alien som lär dem att styra skeppet och berättar att deras uppdrag är att samla in livsformer från olika planeter i ett skåp. De reser genom svarta hål vilka fungerar som portaler mellan olika delar i universum för att kunna utföra Aliens uppdrag. Under säsongens gång besöker de Ökenplaneten Zoltzy, Skogsplaneten Filione, Grottplaneten Zeryj, Havsplaneten Zinij och Domedagsplaneten Krasnyj som av misstag sprängs av besättningen. Ibland stöter på oväntade faror och hinder, såväl ombord på skeppet som nere på planeterna.

Medverkande I rollerna
Wilson D. Michaels Glen Johnson
Pelle Hanæus Henrik Gjöres
Philomène Grandin Mira Ardiles
Anders Linder Peo Persson, Kapten Zoom
Jonas Sykfont Femman
Thomas Hellberg Aliens röst

Källor: Svensk mediedatabas, SVT Öppet arkiv, Wikipedia.

Visste du att ...

Vintergatan 5a, Vintergatan 5b och nyinspelat material blev till tv-serien Tillbaka till Vintergatan 2003?

Se även

Läs mer om andra sommarlovsprogram, till exempel Vintergatan 5b, uppföljaren till Vintergatan 5a.