Sommarlov

Sommarlov är titeln på SVT:s sommarlovsprogram som sändes åren 1988, 1989, 1990, 1991, samt 1995, 2010, 2011, 2012, 2013 och 2014.

1988

År 1988, efter tio säsonger med namnet Sommarmorgon, blev programmet omdöpt till Sommarlov. Programmet presenterades av SVT:s tv-hallåor och innehöll serier såsom Doktor Snuggles, Solstollarna med Ulla-Bella och Sommarhajk med Bengt Alsterlind. Programmet filmades mot en vägg tapetserad med teckningar som tv-tittarna hade skickat in.

1989

År 1989 hade Sommarlov ett liknande koncept som året dessförinnan och använde även samma vinjett. Programmet visade bland annat Anita och Televinken, Fisketur, Nikolaj Olsens hemlige liv och Poco.

1990

Till början av 90-talet hade programmet utvecklats till att ha programledare som skapade en röd tråd igenom alla avsnitt. Först ut var Gila Bergqvist, Ellinor Persson och Jan Trolin, som ledde Sommarlov 1990. Den här säsongen visades serier såsom franska Franck och Foo Yang, frågesportsserien Kuckelikul, Sommarhajk, Kanalgänget och Det stora skogsäventyret (Brendon Chase).

1991

Gila Bergqvist var kvar som programledare för Sommarlov 1991, men fick då istället sällskap av Peter Settman och Fredrik "Fredde" Granberg (som samma år blev kända som Ronny och Ragge). Till skillnad från tidigare somrar var detta program något mer våldsamt; ofta skrek Peter och Fredde in i kameran som skakades gång på gång. Inspelningsplatsen var en övergiven campingplats ute i skogen, där Peter, Fredde och Gila bodde i en gammal husvagn. Programmet hade en kalender kallad Flipper, vilken hade en egen del av programmet med en vinjett som var filmad på ett flipperspel. I den här delen av programmet öppnade programledarna dagens lucka varpå tittarna kunde ringa in och svara på dagens fråga, som hade koppling till bilden bakom luckan. Det visades flera tv-serier, bland andra Bettys gäng, Djurgården, Gustav och hans vänner, Fisketur, På besök och Vår granne Marianne. Under säsongens gång kunde tittarna skicka in brev för att vara med i en tävling, vars pris avslöjades i det sista avsnittet; vinnaren fick ett eget flipperspel. I det sista avsnittet hade även Roxettes musikvideo till låten "The Big L" världspremiär.

1995

År 1995 var temat kaniner då Erik Haag och Sara Haag ledde programmet. Denna gång hette programmet återigen bara Sommarlov. Tv-tittare som hade kaniner som husdjur fick chans att komma till studion för att visa upp dem i tv, samt tävla med dem i kaninhoppning. Tv-serier som visades i programmet detta år var bland andra Katten Gustaf, Clarissa och Skolan på Boot Street.

2010

Efter 12 olika programtitlar de föregående 14 säsongerna, återgick programmet 2010 till titeln Sommarlov. Malin Olsson och sidekicken Petter "Peps" Svensson ledde programmet, som direktsändes från en husbåt i Dockan, i Västra hamnen i Malmö. Från början hade båten inget namn, men döptes efter en tittaromröstning, från och med den 22 juni, till M/S Hajen. Från dagen efter, den 23 juni, till den 25 juni (midsommarafton), vikarierade Yankho Kamwendo för Malin, eftersom hon skulle resa till Mallorca för att medverka på ett bröllop. Programmet sändes klockan 9.00–10.00 på förmiddagen och 18.30–19.30 på kvällen. Några tv-serier som visades var Fångad, Fåret Shaun, Lillas Smågodis, M.I. High, Pinsamheter, Småkryp och Vampyrskolan. En återkommande händelse i programmet var att någon tog sig ut till en boj med en termometer i vattnet, för att kontrollera badtemperaturen, och för att framföra att "det är inte för kallt för att bada".

2011

Säsongen 2001 blev andra gången som Sommarlov sändes vid båten M/S Hajen från Dockan i Malmö med Malin Olsson. Detta år var även Kristoffer "Kringlan" Svensson med. Upplägget var precis som föregående år, en timme direktsändning med publik klockan 9.00–10.00 (med repris 18.30–19.30), förutom på söndagar och måndagar då avsnitten var förinspelade. Det bjöds på gäster (såväl kända som okända), tävlingar och olika barnprogram såsom Djungelboken, Fiska med Anders, Flyg 29 Saknas, Fåret Shaun, Oscars oas och Pinsamheter. Det avslutades alltid med att någon hoppade i vattnet för att ta badtemperaturen, och bevisa att "det är inte för kallt för att bada".

2012

Även 2012 sändes Sommarlov i SVT från Dockan i Malmö. Den här gången från en ny husbåt som genom tittaromröstning fick namnet Rockan. Temat för den här sommaren var vänskap och programledare var Malin Olsson, Kristoffer "Kringlan" Svensson och Joni Söderström Winter. Programmet gästades av artister såsom Markoolio, Måns Zelmerlöw och Molly Sandén. Även denna sommar togs badtemperaturen av olika personer, med det återkommande mottot "det är inte för kallt för att bada".

2013

2013 blev fjärde året i rad som Sommarlov spelades in i Västra hamnen i Malmö med Malin Olsson som programledare. Tidigare somrar (2010–2012) hade programmet sänts från båtarna M/S Hajen och Rockan, som låg i Dockan, men nytt för den här sommaren var att programmet spelades in på en buss. Även "Kringlan" Svensson och Rijal Mbamba var med och ledde programmet. Temat handlade om att dela med sig av saker som man var duktig på. Några av artisterna det här året var Danny Saucedo, Anton Ewald och The Fooo. Traditionen från tidigare säsonger att ta badtemperaturen höll i sig; den togs i det första programmet och resten av sommaren fick tittarna skicka in bilder eller videor på när de tog badvattnets temperatur.

2014

2014 sändes Sommarlov i Barnkanalen från och med måndagen den 9 juni till och med fredagen den 15 augusti. Alex Hermansson var ny programledare det här året som tillsammans med Malin Olsson och Rijal Mbamba leder programmet från bussen Busster på Scaniabadet i Västra hamnen i Malmö. Tema var "Nyfiken på världen" som gick ut på att med hjälp av fantasin resa till olika destinationer världen över. Resorna startade på måndagar och nådde sina mål på torsdagar. Varje vecka fick tittarna lära sig saker om de tio olika länderna som Busster reste till, och även chans att samla stämplar till sitt Sommarlovspass.

Sommarlov sändes varje morgon klockan 9.00 och på kvällen visades en repris klockan 18.30. Från och med måndagen den 7 juli till och med måndagen den 4 augusti vikarierade Farah Erichsén som programledare istället för Malin Olsson. De filmer och serier som visades var bland andra Benny Brun, Fåret Shaun, Gazoon, Kampen, Lilla Sportspegeln, Piratöarna och Vicke Viking. Programmet gästades av artister såsom Amy Diamond, Sean Banan och Isac Elliot.

2015

Sommarlov 2015 sändes från Västra hamnen i Malmö. När programmet hade premiär den 8 juni var programledarna Rijal Mbamba, Alexander Hermansson och Farah Erichsén med, precis som i året innan. Däremot var Malin Olsson inte längre med. Programmet direktsändes från bussen Busster vid Scaniabadet inför publik måndag–fredag, och på helgerna visades förinspelade program. Fredagar förblev så kallade artistdagar.

Sommarlov 2015 sändes under perioden 8 juni–14 augusti med temat "lek och rörelse". Till programmet kom personer och grupper som sysslade med bland annat parkour och dans. Även barnen fick hitta på egna aktiviteter.

Förutom inköpta serier visade SVT den egenproducerade serien "Mysteriet på Barnkanalen", med bland andra Malin Olsson, Ylva Hällén, Ola Selmén, Alex Hermansson och Anna Braun. Varje måndag begicks ett brott i tv-huset i Malmö och genom att leta ledtrådar på webben kunde tittarna hjälpa till att lösa det.

Källor: Svensk mediedatabas, SVT Öppet arkiv, Wikipedia.

Visste du att ...

Malin Olsson är den programledare som lett flest säsonger av sommarlovsprogrammen? Totalt sju stycken säsonger.

Se även

1992 hette sommarlovsprogrammet omvänt Volrammos, medan det 2005 och 2009 fick tilläggen 05 och 09.